Bewonersvakantie Heel Europa

Na zorgvuldige voorbereiding brachten bewoners van de groepswoningen, familieleden, vrijwilligers en medewerkers een prachtige vakantie door in de vakantieboerderij in Luttenberg.

Pannenkoeken eten, gezellige avonden, optreden shantykoor, zingen, dansen, huifkartocht, koeienboerderij, paarden. Gezelligheid, rust, plezier, samen zijn, er was zoveel te beleven. Iedereen was er echt even uit. Iedereen heeft genoten.

Bekijk de prachtige foto’s, geniet mee!

 

SWZP zet in op opleiden zorgmedewerkers

Het personeelstekort in de zorg wordt een steeds groter probleem. Goed opgeleid personeel is lastig te vinden. Door de vergrijzing zijn de komende jaren 100.000 tot 125.000 extra zorgmedewerkers nodig om aan de zorgvraag te kunnen voldoen. Stichting Wonen en Zorg Purmerend zet daarom nu al vol in op het opleiden van nieuwe zorgmedewerkers.

Vergrijzing

Nederland vergrijst. Het aantal 80-plussers stijgt van de huidige 700.000 naar 1.250.000 in 2025. De tendens is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Pas als dat echt niet meer gaat, komt een verpleeghuis in beeld. “De noodzaak om de zorg anders te organiseren is duidelijker dan ooit. Niet alleen in de verpleeghuiszorg, maar ook in de thuiszorg. De zorg die wij leveren wordt steeds zwaarder. Dat vraagt om goed opgeleid personeel.” aldus Wim van ’t Veer, directeur-bestuurder van SWZP.

Werken en leren tegelijk

Voor SWZP een reden om eigen medewerkers te stimuleren om een vervolgopleiding te volgen. Op dit moment volgen 16 medewerkers een opleiding op Mbo 3 of 4 niveau. Deze medewerkers zijn al langere tijd in dienst bij SWZP. Zij volgen op kosten van SWZP hun opleiding. Daarnaast zijn de afgelopen week 7 nieuwe medewerkers gestart in een leer-/werktraject. Deze medewerkers volgen eveneens een Mbo-opleiding bij een van de opleidingsinstituten in de regio. Naast hun opleiding werken zij voor 24 uur in de week bij SWZP. Zo kunnen ze alles wat ze leren, gelijk toepassen in de praktijk.

Win-win situatie

“Voor ons is dit een win-win situatie”, vertelt Van ’t Veer. “We leiden nieuwe zorgmedewerkers op én er zijn extra medewerkers beschikbaar die zorg kunnen geven aan de bewoners en cliënten. Om hen draait het ten slotte. En juist het contact, een glimlach of een knuffel van hen, maakt dat men snel verkocht is aan het werken in de ouderenzorg.” SWZP loopt met deze aanpak vooruit op de afspraken uit de in juli gepresenteerde Arbeidsmarktagenda 2023 voor de ouderenzorg[1]. Daarin is de ambitie vastgelegd om vanaf 2018 voldoende opleidingsplaatsen aan te bieden.

Kans

Eén van de nieuwe deelnemers aan het leer-/werktraject is Christine Barends. Zij volgt de opleiding Verzorgende IG/MMZ aan het Regiocollege in Zaandam. “Ik ben blij met deze kans”, vertelt ze. Ze viel gelijk met haar neus in de boter toen ze aan haar nieuwe baan begon. Collega’s organiseerden een strandfeest voor de bewoners van SWZP-locatie De Rusthoeve. Voor haar een mooie manier kennis te maken met veel van de bewoners.

 

[1] De Arbeidsmarktagenda 2023. ‘Aan het werk voor ouderen!’ is op 12 juni j.l. gezamenlijk ondertekend door ActiZ, branchevereniging BTN, CNV Zorg & Welzijn, FNV Zorg & Welzijn, NVZ, de MBO Raad en het ministerie van VWS. Meer info op www.aanhetwerkvoorouderen.nl.  

Trots op onze toppers

Ook onze medewerkers genieten van hun welverdiende vakantie in de zomer. Voor de achterblijvers is het dan soms flink aanpoten om goede zorg te leveren aan onze bewoners en cliënten. Gelukkig werken bij SWZP echte toppers, die dit met elkaar regelen!

Daarom hebben alle medewerkers een zomers bedankje gekregen, omdat we zo blij met hen zijn!

Rusthoeve aan Zee

Onze bewoners gaan meestal niet meer op vakantie. Maar het vakantiegevoel kunnen we wel in huis halen. Daarom organiseerden een aantal enthousiaste medewerkers ‘Rusthoeve aan Zee’. Een dagje strand voor alle bewoners van De Rusthoeve. Alles werd uit de kast gehaald om er een geweldige dag van te maken.

Medewerkers Christine en Ans hebben er een leuk stukje over geschreven:

Oh wat was het gezellig! De bewoners kwamen al met een glimlach binnen in de zaal. Eerst een kopje koffie of thee met een plakje cake er bij. Daarna wat leuke activiteiten gedaan, zoals flessen gooien zingen en met de strandbal die door de zaal heen vloog.

Toen was het tijd om even bij te komen van alles. Onder het genot van een borrel, een advocaatje met slagroom of een stapje. Natuurlijk met iets lekkers er bij, in de vorm van een fruitspiesje.

Een heuse fotoshoot kon natuurlijk niet ontbreken. Op het stukje strand wat we voor deze dag hadden gemaakt. Door het zand lopen en even in een echte strandstoel zitten.

En tot slot, wel ja, ijs met slagroom als de perfecte afsluiting van de dag!  Alle bewoners gingen met een voldoening naar huis. Ook voor de medewerkers was het een geweldige dag, waar we erg van hebben genoten!

Bewegingsgericht zorgen

Stichting Wonen en Zorg Purmerend is samen met Sportservice Westfriesland een nieuwe weg ingeslagen: bewegingsgericht zorgen. Dit betekent niet meer alles voor de bewoners uit handen nemen. Zij hebben er juist baat bij zo lang mogelijk zelf actief zijn. In korte tijd zijn alle medewerkers geschoold in deze manier van zorgen. Dit heeft geresulteerd in meer plezier bij bewoners en personeel. Lees het volledige artikel.

Bewoners en cliënten centraal

FNV Zorg & Welzijn voert vandaag actie bij de drie locaties van Stichting Wonen en Zorg Purmerend (SWZP) voor een lagere werkdruk en meer personeel. Deze eisen zijn niet uniek. Door heel Nederland worden deze geluiden steeds sterker. Door de bezuinigingen van de Rijksoverheid op de zorg de afgelopen jaren, moet ook in de ouderenzorg het werk met minder mensen worden gedaan.

Bewoners en cliënten centraal

“Onze bewoners en de cliënten in de thuiszorg staan bij SWZP centraal”, aldus Wim van ’t Veer, directeur-bestuurder van SWZP. “Dit blijft ook zo. Door te investeren in onze medewerkers en hen dagelijks te ondersteunen, kunnen we dat ook blijven doen”. Van ’t Veer beseft dat er veel wordt gevraagd van medewerkers: “We vragen van onze medewerkers om zich flexibel in te zetten, extra te werken als dat nodig is, zich te ontwikkelen en een nieuwe manier van werken eigen te maken. Dat is nogal wat.”

Kwaliteitsverbetertraject

De overheid stuurt aan op het zo lang mogelijk thuis wonen, eventueel met hulp via de thuiszorg. Pas als het echt niet anders kan, wordt een indicatie voor zorg met verblijf afgegeven. Voor organisaties als SWZP betekent dat, dat de zorgtaken zwaarder worden. SWZP is daarom vorig jaar gestart met een kwaliteitsverbetertraject. Een belangrijkste pijler van dit traject is het bezuinigen op het management. Zo is er meer budget voor handen aan het bed en in de wijk. Met dat budget zijn extra verpleegkundigen aangenomen.

Coaching en opleiding

Daarnaast zijn de teams verkleind, waardoor er kortere lijnen zijn. Op onze woon-/zorglocaties werken we met integrale teams, waarbinnen naast zorg en verpleging, ook welzijn en huishouden een rol hebben. Alle teams worden begeleid door een zorgcoach, ook de teams van Thuiszorg Purmerend. In tweewekelijkse bijeenkomsten met de zorgcoach worden de teams klaargestoomd voor de zwaarder wordende zorgtaak. Ook worden medewerkers in de gelegenheid gesteld om opleidingen te volgen. Zo behaalden recent nog 9 medewerkers hun Mbo-diploma op niveau 3 en 4.

Extra geld

Van ’t Veer is blij met de berichten uit Den Haag over het extra geld wat beschikbaar komt voor de ouderenzorg. Hij doelt daarmee op de 100 miljoen die het kabinet dit jaar nog wil vrijmaken en de 200 miljoen die voor volgend jaar is toegezegd. Dat geld is er echter nog niet. “Tot die tijd moeten we het doen met de middelen die we hebben en blijven we een lerende organisatie, die volop in ontwikkeling is.”, aldus de SWZP directeur-bestuurder.

Geslaagd!

Omdat er steeds meer eisen worden gesteld aan de zorg voor onze bewoners en cliënten, is het belangrijk dat onze medewerkers zich ontwikkelen. Tien medewerkers grepen 3 jaar terug hun kans om een oplelding te gaan volgen. Zeven van hen volgenden de opleiding Verzorgende IG.  Dit is een Mbo-opleiding op niveau 3. Deze week kregen Brigitte, Lies, Fabianne, Cindy, José, Miranda en Priscilla hun diploma.

Hun collega’s Sabrina en Petra hebben de afgelopen jaren ook hard gestudeerd. En met resultaat! Zij mogen zich vanaf vandaag officieel Verpleegkundige niveau 4 noemen. Carola koos voor de opleiding Maatschappelijke Zorg niveau 4. Ook zij heeft haar diploma gehaald.

Uiteraard zijn trots op onze collega’s!

Wij hebben regelmatig leer-werkplekken beschikbaar voor deze opleidingen. Lijkt het jou ook wat? Dan maken we graag kennis met jou. Kijk op onze Werken bij-pagina of neem direct contact op via vacatures@swzp.nl.

Tuin groepswoning opgeknapt

De bewoners van een van onze woongroepen in De Tien Gemeenten zijn door Praxis verrast met een opgefleurde tuin. Met de SWZP-bus hebben we 40 nieuwe planten en 30 zakken tuinaarde opgehaald bij de winkel aan de Van IJsendijkstraat. Er stond ook een nieuwe tuinbank en een vuurkorf voor ons klaar.

Appeltaart

Als dank hadden de bewoners van te voren samen met vrijwilliger Gre een appeltaart gebakken. Gre was met taart en al meegegaan met de bus, om vervolgens de welverdiende appeltaart te overhandigen aan Praxis-winkelmanager Antoin Hoffard.

Mooi resultaat

Vervolgens was er werk aan de winkel. Medewerkers en bewoners zijn zo’n 5 uur met elkaar aan het tuinieren geweest en het resultaat mag er zijn! De bewoners zitten er prachtig bij en hebben de afgelopen dagen al volop genoten van hun prachtige tuin. “Ze raken er maar niet over uitgepraat en hebben het er steeds over hoe mooi het is geworden”, aldus medewerkster Carola.

Bedankt!

Praxis Purmerend: bedankt! We zijn blij met jullie bijdrage voor onze bewoners!

Keuken en restaurants in een nieuw jasje

Bij SWZP staan de cliënten en bewoners centraal. Dat willen we ook tot uiting laten komen in onze restaurants. Die worden dan ook in een nieuw jasje gestoken. In de restaurants van De Rusthoeve en De Tien Gemeenten wordt een open keuken gemaakt. Daardoor gaat er ook iets veranderen in de restaurants.

Verbouwing

In De Rusthoeve wordt de keuken die nu al in het restaurant aanwezig is, vergroot. Het restaurant krijgt een nieuwe vloer. Er komen mooie, nieuwe stoelen die uitnodigen om na het eten ook nog even te blijven zitten. Het gedeelte waar nu het biljard staat, wordt ingericht als bruin café.

In De Tien Gemeenten wordt de keuken ook uitgebreid. De balie van de receptie maakt plaats voor de open keuken. Deze wordt voor het huidige ‘uitgifteluik’ geplaatst.

De verbouwing brengt overlast mee voor onze bewoners, cliënten en bezoekers. Uiteraard doen we er alles aan om dat zo veel mogelijk te beperken en alternatieven aan te bieden als dat nodig is.

Menu’s

Onze koks gaan na de verbouwing vanuit de nieuwe open keukens voor u koken. Naast het vertrouwde weekmenu, komt er ook een kleine kaart met andere, wat luxere gerechten. Op deze kaart staan zowel voor-, hoofd- en nagerechten. Dat alles voor een schappelijke prijs.

Als bezoekers van het restaurant bijvoorbeeld zin hebben in een ander stukje vlees bij het weekmenu, dan maakt de kok dat ter plekke klaar. Ook op andere momenten van de dag is de keuken open: voor iets lekkers bij de koffie, een lunch of een borrelhapje, het kan allemaal.

Samenwerking ROC Horizon College

Door alle veranderingen maken we na de verbouwing geen gebruik meer van de grote keuken in De Rusthoeve (bij de liften). Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met het ROC Horizon College. Die gaan de keuken gebruiken voor de koksopleiding. Eerste jaars studenten leren hier de basisbeginselen van het koken. Tweede en derde jaars studenten lopen mee met onze eigen koks in de open keuken.

Ook de studenten van de horeca-opleiding zijn vanaf september bij ons te vinden. Zij helpen op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond mee in de bediening.

Vrijwilligers gezocht

Regelmatig zijn onze bewoners op zoek naar een vrijwilliger die iets met hen wil ondernemen of eens langs komt voor een praatje. Het is dankbaar werk, waar je onze bewoners echt blij mee maakt. Het is niet alleen fijn voor onze bewoners, maar ook voor jou! Het is leuk en gezellig om te doen.

Op dit moment hebben we verschillende vacatures voor vrijwilligers. Zo zoeken we bijvoorbeeld een chauffeur voor onze personenbus, iemand die met de bewoners van een woongroep samen wil ontbijten en een spelletjesmaatje. Neem eens een kijkje op onze pagina over vrijwilligerswerk voor meer informatie over deze en andere vacatures.

Staat er geen vacature tussen die bij jou past? Ook dan horen we graag van je. Je bent van harte welkom voor een kennismaking en een rondleiding.  Samen kijken we naar activiteiten die bij jou passen en waar jij je met enthousiasme voor in wilt zetten. Mail naar vrijwilligers@swzp.nl om een afspraak te maken.