Update Coronacrisis in de zorg van de SWZP

Aan alle bewoners, cliënten, familieleden, mantelzorgers en betrokkenen bij de zorg van de SWZP

Woensdag 5 mei 2021

Betreft: Update m.b.t. corona binnen de SWZP

Beste bewoners, cliënten, familie en mantelzorgers van bewoners,

Hierbij een update over de stand van zaken met betrekking tot corona binnen de SWZP

Maatregelen van dit moment en beleid SWZP
De corona maatregelen van de overheid zijn verruimd. De avondklok is er af. Terrassen beperkt open. Twee bezoekers per bewoner ook in onze locaties mag weer. We volgen het RIVM beleid voor de verpleeghuizen.

Als medewerkers gevaccineerd zijn dan mogen zij ook op andere locaties werken en uitwisselen tussen teams, alle maatregelen zijn er op gericht om bewoners te beschermen en besmetting te voorkomen. Dat geldt ook voor vrijwilligers.

Bewoners uit een zorgteam mogen wel bij elkaar, tussen verschillende zorgteams niet meer dan zes mensen bij elkaar. Dat geldt ook voor medewerkers, geen vergadering met meer dan 6 personen. Onder voorwaarden van de hygiëne regels en het 1,5 m afstand houden binnen hiervoor geschikte ruimtes.

Basisregels voor iedereen
Omdat er geen onderscheid gemaakt kan worden tussen wel of niet gevaccineerde mensen blijven alle landelijke maatregelen gelden voor iedereen! Dus ook als je wel gevaccineerd bent blijf je 1.5 m afstand houden, draag je een mondkapje in publieke ruimtes en was/desinfecteer je vaak je handen.

Besmettingen en vragen van medewerkers
Tips veilig werken voor vrijwilligers en deelnemers | Vrijwilligers Centrale Amsterdam.
We blijven waakzaam met elkaar, want het aantal besmettingen in de regio is groot. We merken dat er veel besmettingen plaatsvinden in gezinssituaties. De GGD adviseert dan direct 10 dagen quarantaine voor het hele huishouden. Omdat wij in de zorg werken gelden afwijkende regels:
Heb je te maken met een besmetting in je gezin of directe omgeving, en heb je zelf geen klachten? Dan kun je gewoon werken. Het is wel raadzaam om je preventief te laten testen. Een preventieve test heeft uiteraard geen zin wanneer je recent besmet bent geweest. Ondanks dat onze bewoners en het merendeel van onze medewerkers gevaccineerd zijn gelden nog steeds dezelfde regels voor vitale functies in de zorg, dus de regels van vòòr het vaccineren.

Bezoekregels bewoners intramuraal en bezoek buiten de deur
We proberen zoveel mogelijk maatwerk afspraken te maken bij vragen van familieleden en mantelzorgers over bezoek bij verjaardagen of bijzondere gelegenheden. Maar bezoek van bewoners buiten de deur blijft risicovol vanwege het nog steeds grote aantal besmettingen, zeker in onze regio. Dus ontmoedigen we dat onze bewoners op bezoek gaan bij bijvoorbeeld familie. We kunnen/mogen het niet verbieden, dus gebeurt het toch, dan geldt een quarantaine van 5 dagen bij terugkomst, mocht de bewoner niet (volledig) gevaccineerd zijn.

Vrijwilligers en activiteiten voor bewoners
Graag willen we natuurlijk ook weer vrijwilligers uitnodigen in onze organisatie voor de ondersteuning aan onze activiteiten voor de bewoners en cliënten. Langzamerhand kan dat intussen.
Maar dat moet dan wel veilig zijn, dus we kijken waar dat kan, we willen nog niet met teveel verschillende mensen bij elkaar zijn, 6 personen is nog maximaal. We willen natuurlijk graag dat iedereen die binnen komt gevaccineerd is. Maar dat mogen we niet vragen en dat kunnen we niet eisen. Dat is ieders eigen keuze.

Voor de bewoners die ondertussen twee keer gevaccineerd zijn is het nu veiliger. Hoewel ook dat niet zonder risico is, zo hoorden we vorige week nog op het nieuws. Ook dan blijkt besmetting nog mogelijk in een verpleeghuis. Maar we gaan er vanuit -zeker als vrijwilligers ook gevaccineerd zijn- dat zij dan veilig kunnen deelnemen aan de activiteiten voor onze bewoners.
Omdat we niet mogen vragen of eisen of mensen gevaccineerd zijn, zeggen we tegen iedereen: vrijwilliger, mantelzorger, medewerker en alle andere bezoekers: De hygiëne maatregelen volgen, mondkapje, anderhalve meter afstand houden, regelmatig handen wassen, ontsmetten en registeren bij binnenkomst etc. etc. Dat blijft dus.

Vragen over 2e vaccinatie / veegronde vaccineren bewoners
De meeste bewoners zijn twee keer gevaccineerd. Er moeten nog afspraken worden gemaakt voor bewoners die hun 1e of 2e prik nog niet hebben gekregen, informatie hierover is afgelopen vrijdag verspreid. Dinsdag 4 mei zijn de mensen in Heel Europa gevaccineerd en woensdag 5 mei zal er ’s middags een prikploeg komen in De Tien Gemeenten voor mensen die nog een eerste of tweede vaccinatie moeten krijgen.

Ik hoop u langs deze weg voldoende te hebben geïnformeerd. Voor vragen kunt u zich wenden tot het zorgteam.

Met vriendelijke groet,

Wim van ’t Veer Directeur / Bestuurder Stichting Wonen en Zorg Purmerend