Update m.b.t. coronacrisis in de zorg bij SWZP

Aan alle cliënten, familieleden, mantelzorgers en betrokkenen bij de zorg van de SWZP

Donderdag 23 oktober 2020

Betreft: Update m.b.t. coronacrisis in de zorg bij SWZP

Geachte mevrouw en/of meneer,

Het aantal besmettingen stijgt nog steeds landelijk, onze regio Z/W is donkerrood en zeer zorgelijk. Natuurlijk er wordt meer getest. Het is anders dan in dit voorjaar. We willen niet weer in een lock down dat we alles moeten sluiten. Maar het is wel zorgelijk allemaal.
Gisteren in het VVT regio overleg hoorden we hoe in thuiszorg en intramuraal het aantal besmettingen in de ouderenzorg ook weer gestegen is. Hele teams vallen uit, het wordt steeds moeilijker om aan voldoende zorgpersoneel te komen.

 • Maskers
  Zoals eerder besloten dragen we in de thuiszorg en welzijn extern en in huis mondmaskers. Dit doen we om onszelf en anderen te beschermen ook omdat we niet altijd de 1,5 meter afstand in acht kunnen nemen. In combinatie met zo mogelijk 1,5 m afstand houden en regelmatig de handen desinfecteren, zal het hopelijk helpen om besmetting te voorkomen. Door persoonlijke omstandigheden en gezondheid zijn mensen soms genoodzaakt de gezichtsmaskers te dragen, in de thuiszorg is dan wel de afspraak als je langer dichtbij een bewoner bent om ook een chirurgisch masker erbij te dragen. In keuken en facilitair als mensen op 1,5 m kunnen werken dan is een face-shield toegestaan en voldoende.
 • Voorzichtig met te veel verschillende mensen
  Met cliënten en bewoners wordt besproken hoe we omgaan met de zorgen om corona en onze pogingen om besmettingen proberen te voorkomen. Wij zullen deze afspraken ook delen met bezoek. Het gaat dan om veilige voorwaarden over bezoek op het appartement. We willen nog geen belemmeringen opleggen over het aantal bezoekers per week, maar we zien dat bij de collega zorginstellingen al wel gebeuren. Het avondrestaurant willen we open houden voor een beperkte groep mensen. Maar dan moeten we ons wel scherp houden aan de veiligheidsafspraken om besmettingen te voorkomen.
  Verzoeken van familie om bewoners mee te nemen naar een uitje of op vakantie, daar waar men met andere mensen in aanraking komt, raden wij zeer af. Wij vrezen voor besmetting en dus ook de kans dat bij terugkomst van bewoners de overige bewoners besmet kunnen raken.
  We bereiden ons voor op het aanscherpen van maatregelen ter voorkoming van verspreiding van het corona virus. We kijken tegelijkertijd hoe we desondanks het restaurant, de dagbesteding, welzijn en diensten, winkel etc. draaiende en open kunnen houden.
  We willen nog niet afschalen in de thuiszorg, intramuraal en dagbesteding, maar als het niet anders kan dan moet het. We bereiden ons er op voor.

De afspraken binnen de SWZP

Om besmetting te voorkomen en onze bewoners en cliënten te beschermen vragen wij iedereen om zeer alert te zijn op naleving van onderstaande maatregelen:

 • Anderhalve meter afstand houden waar mogelijk.
 • Alle medewerkers dragen (bij voorkeur een chirurgisch) mondneusmasker, bescherm jezelf en de ander.
 • Klik op deze link om te zien hoe je het mond-neusmasker gebruikt: https://vimeo.com/403728699 (RIVM)
 • Wij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het deurbeleid bij de locaties:
 • Bij binnenkomst de handen desinfecteren en daarna regelmatig de handen wassen.
 • Alle bezoekers registreren zich bij binnenkomst door gegevens in te vullen. De gegevens worden corona en avg proof opgeborgen.
 • Bezoekers dienen een mondneuskapje te dragen.
 • Bij klachten mogen bezoekers niet naar binnen!
 • Bewoners mogen maximaal 3 bezoekers ontvangen. Alleen op de eigen kamer of appartement, mits er onderling 1,5 afstand van elkaar gehouden kan worden.
 • Bezoek kan uitwijken naar het restaurant.
 • Als je zit en op 1,5 m afstand, hoef je geen mondneuskapje te dragen.
 • In de restaurants maximaal 30 gasten tegelijkertijd aanwezig, exclusief bedienend personeel.
 • Alle contactberoepen en behandelaars dragen een mondneuskapje.

Klik hier voor informatie over de overheidsmaatregelen in het kader van de gedeeltelijke lockdown.